TRABZON ORTAHİSAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

AHİLİK HAFTASI TÖRENLERLE KUTLANDI

Ortahisar Kaymakamlığı koordinasyonunda Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezinde düzenlenen kurum amirlerinin yanı sıra okul müdürleri ve öğrencilerin hazır bulunduğu "Ahilik Haftası" töreninde          konuşan Kaymakam Numan Hatipoğlu, “Bugün Allah için ne yaptım, bugün neyi değiştirdim anlayışı ile hareket etmeliyiz” dedi.
AHİLİK HAFTASI TÖRENLERLE KUTLANDI

AHİLİK HATASI TÖRENLERLE KUTLANDI

Ortahisar Kaymakamlığı koordinasyonunda Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezinde düzenlenen kurum amirlerinin yanı sıra okul müdürleri ve öğrencilerin hazır bulunduğu "Ahilik Haftası" töreninde          konuşan Kaymakam Numan Hatipoğlu, “Bugün Allah için ne yaptım, bugün neyi değiştirdim anlayışı ile hareket etmeliyiz” dedi.

Ahilik kültürün önemine değinen Kaymakam Numan Hatipoğlu; “Ben siftah yapmadan komşum siftah yapsın, bölüştükçe, paylaştıkça rızkın coğalacağına inanan bir anlayışın mensuplarıyız.  Biz çalışmayı ve çaba göstermeyi unuttuk. Son üç yüz yılda en büyük hastalığımız tembellik hastalığıdır. Bunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Maselef okuma alışkanlığı bakımından da çok geriyiz. Siz gençlerden de rica ediyorum, ne olursunuz okuyun. Maalesef lise ve üniversiteden sonra kitap okumuyoruz. Ülkemizde yılda üç kişiye bir kitap düşüyor. Mısır’da kitap okuma oranı yüzde altılarda, biz de ise bindebir oranınıdadır. Dolayısıyla çaba harcayan, alınteri döken, istediği hedefe ulaşmak için beyni karınçalanan insanlar olmak zorundayız. 1990’lı yıllardan sonra yapılan içatlar, 1990’lı yıllara kadar yapılan icatlardan daha fazladır. Dünyadaki bu teknolojiye ulaşmak için laboratuarlarda sabahlamayı kendimize şiar edinmeliyiz. Bugün Allah için ne yaptım, bugün neyi değiştirdim anlayışı ile hareket etmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygı ile selamlıyorum.”dedi.

Şükür Köse; "Ahilik, halka dönük bir kurumdur"

Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olduğunu hatırlatan Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyledi. Müdür Şükür Köse konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan kişi mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar. Belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar. Esnaf ve sanatkârlıkta önemli bir sorun olan üretici-tüketici çıkar ilişkilerini, birbirleriyle sürtüşmeye düşmeyecek şekilde ayarlar.  İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır. Tüm bu amaçlar doğrultusunda yetiştireceğimiz gençlerin geleceğin Türkiye’ si için nitelikli, kültürünü bilen ve yaşayan, insana öncelik veren bir anlayışla dünya algısı oluşturacağını unutmayalım. Ne ekersek onu biçeceğiz. O yüzden, Horasan erenlerinin Ahilik ruhuna nakşettiği, iyiliği, adaleti, hoşgörüyü yavrularımıza bu vesile ile ulaştırmayı bir görev addedelim. Onların varlığı bizi, bizim varlığımız geleceği şekillendirecek. Hepinizin Ahilik haftasını kutluyorum. Sizlere yeni eğitim- öğretim yılında başarılar diliyor, şükranlarımı sunuyorum.

Ahiliğin, eli açık, cömert, yiğit  anlamına geldiğini belirten Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Akpınar , “Ahilik geleneğine göre bir ahinin alnı açık olmalı, eli açık, cömert, yardımsever olmalı, sofrası, kapısı açık olmalı, nesi varsa misafiriyle paylaşmalıdır, dilini yalandan, gıybetten, iftiradan bağlamalı, gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalı, belini bağlamalı, kimsenin namusuna göz dikmemelidir. Böyle güzel ilkelerle var olmuş olan Ahilik kurumumuz, Osmanlılar döneminde lonca, gedik kuruluşları olarak devam etmiş; Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte de esnaf teşkilatlarımız, yasal düzenlemelerle çalışmalarına devam etmiştir.”şeklinde konuştu.  

 

 25-09-201725-09-201725-09-201725-09-201725-09-201725-09-2017

Ortahisar Kaymakamlığı Binası. Pazarkapı Mahallesi. Kahramanmaraş Cad. No 100 Kat2 Ortahisar/TRABZON - 0 462 202 04 04 202 04 05 202 04 06

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.