TRABZON ORTAHİSAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Müdür Şükür Köse, "Trabzon Okuyor" Projesiyle "Üstokur" Kimliği Oluşuyor

Müdür Şükür Köse,

"Trabzon Okuyor" Projesi, Her Kesimden Kitapseveri Okutmaya ve Buluşturmaya Devam Ediyor

Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi iş birliğinde yürütülen ve onuncu söyleşisini bu ay Türk tarihçiliğinin en önemli kalemlerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın, Osman İmparatorluğu'nun modernleşme çabalarını konu alan eseri "İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı" ile yapan "Trabzon Okuyor" projesi, her kesimden kitapseveri okutmaya ve buluşturmaya devam ediyor.

"İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı" başlıklı onuncu söyleşide; Tarihçi Cemil Uzun, Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Arş. Gör. Fatih UYAR,Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Semahat ÖZTÜRK, Uzm. Sefa YEŞİLYURT ve Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. Sınıf Öğrencisi Erdem MACİT moderatörlük yaptı.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'ndeki söyleşiye Ortahisar İlçesindeki 20 okuldan 44 idareci/öğretmen, 210 lise öğrencisi ile Maçka Kayalar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden öğretmen ve öğrenciler olmak üzere 300 kitapsever katıldı.

"Edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji ve sosyoloji gibi disiplin alanlarında önceden belirlenen yazarların kitaplarının okunmasını; yazar hakkındaki düşüncelerin, kitapların yorum ve etüdünün; Trabzon'un tarihi/turistik yerlerinde ve moderatörler eşliğinde, kitapları okuyacak bütün paydaşlarca (lise ve üniversite öğrencileri, öğretmenler, okul idarecileri, akademisyenler ve projede yer almak isteyen herkes) bir söyleşi ortamında yapılmasını içeren "Trabzon Okuyor" projesinin kurumları adına yürütücülüğünü Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Eliuz, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Görevlisi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ali Kemal Mutlu ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür- Sanat Şube Müdürü Cemil Uzun yapmaktadır.

Müdür Şükür Köse, "Trabzon Okuyor" Projesiyle "Üstokur" Kimliği Oluşuyor

 "Trabzon Okuyor" projesinin ikinci yılında daha çok kitapsevere ulaştığını belirten Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse, "Trabzon okuyor projesiyle üst okur kimliği oluşuyor. Projenin onuncu söyleşi eseri olan "İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı"nda Türk tarihçiliğinin yetkin kalemlerinden İlber ORTAYLI bu önemli eserde; 'Bugünkü Türkiye'nin temellerinin anlaşılması ancak Osmanlı modernleşme tarihinin bilinmesiyle olur.' diyor. Cumhuriyetin sosyal, siyasal, sanatsal, ekonomik, askeri ve bilimsel kazanımlarının yahut aksayan yönlerinin tespiti için bu eserin ve

özellikle 19. yüzyılı konu alan başka tarihi eserlerin mutlaka okunmasını, tetkik, analiz ve çıkarımların öğrencilerimizce alanına hakim moderatörler eşliğinde yapılmasını önemsiyoruz. Bu tarz derin kitapların seçimi muhakkak ki okuduğunu anlamlandıran, tartışan, çözümleyen bir zihin oluşturacaktır. Bunlar da 'üstokur' kimliğinin edinilmesinde en elzem vasıflardır. Bu projede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. " dedi.

İlber Ortaylı'nın "İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı" adlı eseri önemli bir çalışmadır

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü ELİUZ da "Trabzon Okuyor projesinin 2. yıl Aralık ayındaki üçüncü toplantısında değerlendirilen İlber Ortaylı'nın "İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı" adlı eseri, Osmanlı modernleşmesinin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik açılardan özgün şekilde yorumlandığı önemli bir çalışmadır. Bu kitap, iç ve dış gelişmeleri doğru bir bakış açısı ile yorumlamanın ve sorun-çözüm odaklı ilerlemenin hayati öneme haiz oluşunun öncelenmesi bakımından rehberlik etmektedir. İmparatorluğun modernleşme sancıları ile geçen son asrının Cumhuriyet Türkiye'sini şekillendirdiği düşünüldüğünde, modernleşme tarihinin iyi ve doğru anlaşılması, ülkenin Cumhuriyet dönemindeki yapılanmasının güçlü taraflarının ve zaaflarının bilinmesinde önem arz etmektedir. Bu bakımdan, tarihsel süreçlerin çok yönlü ve bağlantılı bütünsel uçlar olarak değerlendirilmesine dikkat çekilen eserde geçmiş-şimdi bağıntısında belirginleştirilen gelişmelerin kesintisiz bir sürerliğe sahip yaşamın düzenlenmesinde etkili olacağı vurgulanmıştır.

Eserde Osmanlı çağdaşlaşmasının sadece Osmanlı Türkiyesi'ni içeren bir gelişme olmadığını belirten Ortaylı, Osmanlı modernleşmesi şeklinde ifade edilen olgunun, diğer Müslüman toplumları ve Osmanlı dünyasında hâkim dilin tartışılmasını ve ona atfedilen kurum ve kuralların sarsılmasını, değişikliğe uğramasını beraberinde getirdi." dedi. Ayrıca konuşmacıları ve söyleşiyi de değerlendiren Prof. Dr. ELİUZ, "Kitap hakkında fikirlerini ifade eden konuşmacılar değişimin olağan ve gerekli bir süreç olduğunu ifade ederek modernleşme yönteminin yanlışlığına vurgu yaptılar. Çünkü Osmanlı modernleşmesinin kökleri kendi değerlerine dayanmamakta ve taklitçi bir değişime odaklanmaktadır. Türk insanının Doğulu ve Batılı olabilmek arasında halen bocaladığını ve kimlik arayışını tamamlayamadığını belirttiler. Bu yönüyle moderatörler, doğru değişimin ancak kendi değerlerine yaslanan, tarihi objektif verilerle yorumlayabilen insanlar tarafından gerçekleşeceğinin önemine vurgu yaptı." diye konuştu.

Projenin ikinci yılındaki dördüncü söyleşisi, 21 Şubat 2020 Cuma günü Ganita'da Yahya Kemal Beyatlı'nın "Kendi Gök Kubbemiz" adlı eseri üzerine yapılacaktır.

Okuyarak anlamlandırmaya yapılan bu davet hepimizedir.

 24-12-201924-12-201924-12-201924-12-201924-12-201924-12-201924-12-2019

Ortahisar Kaymakamlığı Binası. Pazarkapı Mahallesi. Kahramanmaraş Cad. No 100 Kat2 Ortahisar/TRABZON - 0 462 202 04 04 202 04 05 202 04 06

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.